Zdrowie

Czy w garnku żeliwnym można upiec chleb? Odpowiada Gerlach

• Zakładki: 6


Czy w garnku żeliwnym można upiec chleb? To pytanie zadaje sobie wiele osób szukających nowych sposobów na przygotowanie smacznego i zdrowego jedzenia. Nie tylko można, ale i warto. Poznaj zalety tego rozwiązania i dowiedz się, jakiej wielości garnek musisz wybrać. 

Pieczenie chleba zarówno na drożdżach, jak i zakwasie w garnku żeliwnym to niezwykle prosta metoda, gwarantująca kulinarny sukces. Nie musisz formować bochenka, mieć dodatkowej formy do ciasta, by w warunkach domowych uzyskać chleb o grubej, chrupiącej skórce i miękkim wnętrzu. Żeby chlebowa misja zakończyła się sukcesem, potrzebujesz garnka o odpowiedniej wielkości, najlepiej 24 cm (4-litrowy), wyposażonego w pokrywkę i piekarnika nastawionego na ok. 240°C. Żeliwo lubi wysokie temperatury. Zanim przygotowane ciasto włożysz do garnka, a garnek umieścisz w piekarniku, posmaruj naczynie olejem jadalnym, a następnie włóż garnek do zimnego piekarnika na 20 minut przed pieczeniem, jednocześnie włączając urządzenie i nastawiając temperaturę 240 stopni (grzałka góra-dół). Po upływie tego czasu należy umieścić ciasto w nagrzanym garnku, nałożyć pokrywkę i piec przez 30 minut.  Po tym czasie trzeba zdjąć pokrywkę, zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze 20 minut.

Zalety pieczenia chleba w garnku żeliwnym

Pieczenie chleba w garnku żeliwnym ma wiele zalet. Wypiek z garnka ma lepszy smak i teksturę niż chleb pieczony w innych formach. Jest bardziej wilgotny, a przez to smaczniejszy. Na dodatek dłużej zachowuje świeżość. Garnki żeliwne są odporne na uszkodzenia i dłużej utrzymują ciepło, dzięki czemu ​​chleb można przechowywać przez dłuższy czas bez utraty jakości. Pieczenie chleba w garnku jest proste i szybkie, a samo naczynie niezwykle trwałe i bezpieczne. Garnki żeliwne to naczynia, które nie wchodzą w reakcję z żywnością. Nie przenikają do nich żadne substancje zagrażające zdrowiu człowieka. Pamiętaj, by sięgać po naczynia uznanych producentów, np. garnki Gerlach wyprzedaż.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
37 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *