Które produkty lepiej spożywać dla zdrowia: czekoladowe czy kakaowe? Na co zwrócić uwagę, wybierając czekoladę lub kakao? Przeczytaj artykuł i poznaj tajemnicę ziaren kakaowca, dzięki czemu wzbogacisz codzienną dietę o produkty jednocześnie pyszne i korzystne zdrowotnie.
Czekolada a zdrowie
Mówiąc o czekoladzie, często ma się na myśli popularne produkty wykonane z czekolady mlecznej. Niestety ten rodzaj nie należy do najkorzystniejszych dla zdrowia, jako że tabliczka mlecznej czekolady poza miazgą i tłuszczem kakaowymi zawiera cukier i różnego rodzaju polepszacze, w zależności od dodatków w danej tabliczce (nadzienia, ciasteczek). Jeśli chcesz kupować czekoladę dla zdrowia, wybieraj ciemną, najlepiej gorzką, bo zawiera ponad 70% kakao. Nieco mniej wartościowa jest deserowa.
Kakao a zdrowie
Ujmując rzecz skrótowo, lepsze dla zdrowia od czekolady – nawet ciemnej – jest kakao. I tutaj jednak trzeba uważać, jaki produkt się kupuje. Napój kakaowy dla dzieci to mieszanka kakao, mleka w proszku, cukru i innych dodatków. Najwartościowsze jest kakao czyste i nieobrobione, czyli surowe (niealkalizowane). Podobnie korzystnie wypada kakao alkalizowane, które ma łagodniejszy smak od surowego. Modne „kakao czarne” zaś to chwyt marketingowy. Czarny kolor nie przekłada się na prozdrowotne działanie. Czyste kakao niealkalizowane jest dość jasne.
Alternatywa czekolady i kakao
Istnieje jeszcze jeden sposób na to, by bezpiecznie korzystać z dobrodziejstwa kofeiny, flawonoidów i teobrominy, a także dostarczać do organizmu magnez, potas, inne cenne mikroskładniki. Mowa tu o suplementacji środka stanowiącego esencję kakao, dostępnego wśród produktów CaliVita. Kompleks składników Cocoa Bean Extract + stanowi idealny sposób na dostarczanie organizmowi cennych mikroelementów bez syntetycznych dodatków, cukru, wysokiej dawki kalorii.
Artykuł powstał przy współpracy z firmą Pharmavita.pl.
Zdj. Shutterstock