Zdrowie

Mleczko pszczele – właściwości i zastosowanie mleczka pszczelego

• Zakładki: 24


Mleczko pszczele to jeden z produktów, które jeszcze do niedawna były niedoceniane, mimo doskonałych właściwości prozdrowotnych. Obecnie produkty pszczele, w tym mleczko, cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Poznaj właściwości mleczka pszczelego!

Właściwości mleczka pszczelego – działanie lecznicze pszczelego mleczka

Mleczko pszczele zawiera wiele cennych substancji, witamin i minerałów. Znajdziemy w nim między innymi wszystkie witaminy z grupy B, witaminę A, C, D i E oraz cynk, żelazo, fosfor czy wapń. Ponadto pszczele mleczko jest źródłem 18 aminokwasów, które odgrywają kluczową rolę w wielu procesach, jakie zachodzą w naszym organizmie.

Do głównych właściwości mleczka pszczelego zaliczamy:

  • przeciwzapalne
  • regeneracyjne
  • odpornościowe

Mleczko pszczele wspiera układ immunologiczny, pokarmowy, kostny. Jego stosowanie zaleca się między innymi osobom, które zmagają się z cukrzycą, wysokim cholesterolem, astmą, alergią, wrzodami żołądka, reumatyzmem, anemią czy często powracającymi infekcjami wirusowymi.

Mleczko pszczele dostępne jest w postaci tabletek. Ponadto wykorzystuje się je do produkcji kosmetyków, szczególnie tych przeznaczonych do pielęgnacji skóry z atopowym zapaleniem.

Artykuł powstał we współpracy z firmą Pharmavita.

Fot. Shutterstock.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
64 wyświetlenia
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *