Kiedy w naszym życiu pojawia się dodatkowy stres lub brakuje nam odpowiedniego odpoczynku – długiego i jakościowego – może nas złapać przeziębienie. I to nawet wtedy, kiedy systematycznie spożywamy zielony jęczmień i chlorellę mające za zadanie chronić przed infekcjami. Co w takiej sytuacji? Jak wspomóc swoje zdrowie?
Dlaczego podczas przeziębienia warto brać chlorellę?
Chlorella stanowi skuteczne wsparcie podczas przeziębienia z uwagi na zdolność wzmacniania odporności śluzówkowej, będącej pierwszym systemem obrony przed infekcjami układu oddechowego. W sytuacji rozwijającego się przeziębienia warto skorzystać z miejscowego działania chlorelli. Jeśli odczuwamy drapanie w gardle, możemy rozpuścić kilka tabletek w ustach. Składniki zawarte w chlorelli bowiem łagodzą stan zapalny oraz przyspieszają proces gojenia błon śluzowych.
Zielony jęczmień na zatoki
Młody jęczmień okazuje się skutecznym narzędziem w łagodzeniu kataru i zapalenia zatok. Możemy wykorzystać go do płukania nosa 1-3 razy dziennie. Jęczmień powinien być zawsze przygotowywany na bieżąco, rozpuszczony w wodzie o temperaturze ciała. Możemy sięgnąć po:
- zakraplacz do nosa – np. dla dzieci,
- buteleczkę z atomizerem,
- naczynie do płukania nosa,
- czysty proszek do wciągania przez nos.
Jakie dawki zielonego jęczmienia i chlorelli podczas przeziębienia?
Chociaż dla wzmocnienia odporności organizmu wystarczą małe dawki green food, w przypadku przeziębienia zaleca się większe dawki, zwłaszcza że przy zwiększonym dawkowaniu wykazują działanie antybiotyczne. Jaką dawkę zatem powinny mieć zielony jęczmień i chlorella? W tak indywidualnej kwestii zaleca się konsultację z doświadczonymi osobami, np. właścicielką gabinetu Naturiana.